Estetická fotovoltaika: co to znamená a jak na ni?

Solární panely jsou způsobem, jak se vymanit ze závislosti na dodavatelích energií. Jenže mnozí zájemci o fotovoltaiku řeší nelehké dilema: utrpí celkový vzhled?


Východisko však existuje: stačí umístit panely jinam než na střechu domu, příkladem jsou solární pergoly. Pro alternativní umístění solárních panelů se využívá označení estetická fotovoltaika. O co přesně jde?


Co je to estetická fotovoltaika?

Jedná se o plně funkční fotovoltaickou elektrárnu (FVE), která je funkční a zároveň designově vytříbená, přičemž využívá nejmodernější fotovoltaických technologií. Pokud nechcete zatěžovat solárními panely střešní konstrukci, máme na výběr z několika dalších, inovativních možností, včetně pergol, které podtrhnou design vaší zahrady.



1. Solární střešní tašky

Domácí solární elektrárna schovaná ve střešní krytině – i tak může vypadat vaše nová fotovoltaika. Od běžné střešní krytiny ji na první pohled nerozeznáte, díky inovacím v oblasti estetické fotovoltaiky a příkladům dostupným na českém trhu. Do střešních tašek jsou však integrovány fotovoltaické moduly, které umožňují efektivní využívání sluneční energie při zachování jednotného designu střechy.

Pokud si vyberete dodavatele kvalitních solárních střešních tašek, nemusíte se obávat ani poškození v důsledku nepříznivého počasí. Na trhu jsou již k dostání solární střešní tašky odolné proti dešti či mrazu, které je navíc možné instalovat na jakoukoliv světovou stranu s ohledem na maximální výkon fotovoltaiky.


2. Zahradní přístřešky se zabudovanými fotovoltaickými panely

Přemýšlíte, že si na pozemku postavíte pergolu nebo stání pro osobní vůz? Originální řešení představují fotovoltaické panely s kapacitou ideální pro ekologické projekty, včetně těch, které zahrnují vytápění bazénů pomocí solární energie. Vložené mezi dvě vrstvy skla, které chrání panely před mechanickým poškozením i vnějšími klimatickými vlivy a zároveň Jsou velmi estetické.

Solární přístřešky vám mohou nabídnout obdobný výkon jako fotovoltaická elektrárna na rodinném domě nabízí však i další výhody. 

Pod prostornější přístřešek můžete rovněž zaparkovat automobil, který tak bude chráněn před nepřízní počasí nebo výkyvy teplot během dne a noci.


3. Solární fasády

Pokud nemáte dostatek prostoru na zahradě, je možné instalovat fotovoltaické panely na rodinném domě – a vyhnout se nežádoucímu zatížení střechy. Solární fasády jsou u nás doposud k vidění spíše ojediněle, jedná se však o zajímavé řešení, se kterým se můžete přiblížit k energetické soběstačnosti.

Solární stěny jsou vhodné jak pro veřejné nemovitosti (nemocnice či školy), tak pro menší soukromé stavby a představují efektivní využití solární energie s potenciálem inspirovat milion lidí k přechodu na ekologické řešení. Během teplých měsíců můžete využívat energii získanou z instalace fotovoltaiky zamezují nadměrnému přehřátí stavby a zároveň mohou navýšit její celkovou hodnotu.




Hledáte fotovoltaiku na míru? Obraťte se na nás

Pomýšlíte o realizaci vlastní fotovoltaické elektrárny, ale nechcete ztrácet čas zdlouhavou administrativou ani náročným plánováním celého projektu?

Dodáme vám fotovoltaiku na klíč s využitím nejnovějších příkladů dostupných na českém trhu. Vyřídíme všechny potřebné náležitosti, kterým se při realizaci domácí fotovoltaické elektrárny nevyhnete. Navrhneme řešení přímo na míru vaší stavbě s využitím FVE. Rezervujte si u nás nezávaznou konzultaci zdarma.




Často kladené otázky na estetickou fotovoltaiku


Q: Co je estetická fotovoltaika?

A: Estetická fotovoltaika je technologie, která umožňuje integrovat solární panely do prostředí tak, aby byly vizuálně přitažlivé. Tyto solární panely mohou být například umístěny na střeše domu nebo budovy tak, aby byly co nejvíce skryté nebo sladěné s architektonickým designem. Estetická fotovoltaika je využívána zejména v oblastech, kde je důležité zachovat estetický vzhled budovy nebo krajiny, a zároveň využít obnovitelného zdroje energie jako je slunce. Tento koncept je často využíván v architektonických projektech, kde se kombinuje funkcionalita solárních panelů s designem a estetickými hledisky.


Q: Jak funguje pergola solar?

Pergola solar je designové řešení, které spojuje funkci venkovního přístřešku s využitím solární energie a je ideálním řešením pro instalaci solárních panelů. Solární panely jsou integrovány do konstrukce pergoly a slouží k produkci elektrické energie.


Q: Pro koho je určena fotovoltaika?

A: Fotovoltaika je vhodná pro širokou veřejnost – od domácností po průmyslové objekty. Zájemci o fotovoltaiku mohou využít její ekologické a finanční výhody a přispět tak k cíli inspirovat milion lidí k přechodu na elektromobil a čistou energii.


Q: Jaké jsou výhody solárních carportů?

A: Solární carporty kombinují ochranu vozidla s možností výroby vlastní elektřiny díky solárním panelům. Tímto způsobem lze využít střechu carportu pro produkci elektřiny.


Q: Jak může solární pergola pomoci s ekologickým přechodem na elektromobil?

A: Pergola s instalovanou fotovoltaikou může sloužit jako nabíječka pro elektromobily, což podporuje ekologický přechod na čistou dopravu.


Q: Jaká je kapacita střechy pro výkon fotovoltaické elektrárny?

A: Kapacita střechy pro výkon solární elektrárny závisí na velikosti a orientaci střechy, stejně jako na kvalitě solárních panelů. Profesionální firma vám může poskytnout podrobné informace o instalaci solárních panelů a jak optimálně využít plochu střechy pro výkon solární energie.