Připravujeme dům na instalaci fotovoltaické elektrárny krok za krokem

Stavíte nebo rekonstruujete dům? Nezapomeňte přizpůsobit stavební práce případné instalaci fotovoltaické elektrárny. Je lepší být připraven i v případě, kdy zatím o pořízení solární elektrárny neuvažujete. Jejich cena totiž klesá, zatímco ceny energií stoupají. Víme, jak nejlépe připravit dům, aby budoucí instalace představovala co nejmenší zásah.

 

FVE s akumulací do baterií

Rozumná volba
  1. Nezávazná kalkulace
  2. Kompletní projekt
  3. Vyřízení státní dotace
  4. Montáž a zapojení bez starostí



   Naše nabídka  



Všechno začíná na střeše

Klíčem k úspěchu je místo na střeše domu nebo jiné budovy (stodoly, dílny, garáže, různých přístřešků). Pokud můžete ovlivnit orientaci a sklon střechy, máte vyhráno. Fotovoltaickou elektrárnu je nutné umístit co nejvíce k jihu (100 % výroby elektřiny). Velmi dobré jsou i jihovýchodní a jihozápadní orientace. V krajním případě využijte západní nebo východní část střechy, potom počítejte s 80 % výroby elektřiny.

Na střeše musí být dostatek místa pro novou fotovoltaickou elektrárnu. Problémem bývají komíny a vikýře. Vysoké komíny vrhají stín a vikýře zase zabírají moc místa. Nezapomeňte instalovat solární elektrárny jen na budovy zakreslené v katastru nemovitostí, protože potom můžete získat potřebné dotace.






V hlavním rozvaděči bude potřeba místo, dost místa…

Do hlavního domovního rozvaděče (skříně s jističi) se může v rámci fotovoltaiky nainstalovat několik technologií. Například moduly regulátoru vlastní spotřeby, různá měřicí čidla, anebo spínací relé pro optimalizaci spotřeby. Proto nechejte v rozvaděči co nejvíc volných pozic na DIN liště (alespoň 25). Pokud máte možnost umístit hlavní domovní rozvaděč do technické místnosti společně se střídačem a bojlerem, máte technicky vyhráno.





Místo kabelů vsaďte na husí krky

Protože není předem jasné, jaký typ a velikost instalace budete realizovat, nezaměřujte se na přípravu kabelů v domě. Radši předběžně natáhněte na potřebná místa husí krky – chráničky. Čím víc, tím líp. Technologie jdou dopředu a než se k instalaci fotovoltaiky dostanete, může být potřeba úplně jiná kabeláž.

Husími krky (chráničkami) alespoň o průměru 50 mm propojte technickou místnost s prostorem pod střechou, nejčastěji půdou. Těmito místy povedou kabely ke střídači, který je obvykle umístěn v technické místnosti, kotelně nebo garáži. Střídač potom propojte dalším husím krkem s hlavním domovním rozvaděčem. Příprava na instalaci fotovoltaické elektrárny se odehrává výhradně uvnitř domu.

Střídač považujte za samotné srdce fotovoltaiky ve vašem domě. Nechte si pro přístroj prostor na zdi alespoň 1,5 na 1,5 m. Pokud zvažujete hybridní systém s bateriemi, nechte si pod střídačem ještě 1 až 2 m2 na akumulátor.


Velký bojler dává smysl

Je více možností, jak v domě akumulovat nespotřebované přebytky energie z fotovoltaické elektrárny. Ideálním nástrojem je bojler, tedy převod energie do ohřevu teplé vody. Na každý kilowatt výkonu fotovoltaické elektrárny počítejte 80 až 100 litrů objemu vody v bojleru. Pro solární elektrárnu o výkonu 3 kWp pořizujte bojler o objemu alespoň 250 až 300 litrů. Velký objem bojleru má své výhody. Energie bude vodu ohřívat i na dny se špatným počasím. Zajímavou investicí je také akumulační nádrž pro topný systém.


Které spotřebiče potom ušetří balík?

Až budete díky fotovoltaice ohřívat vodu skoro zadarmo, kupujte spotřebiče s přívodem teplé vody. Hlavně pračku a myčku. Běžné přístroje náročně ohřívají vodu elektřinou. Už nebudou muset. Zároveň je vhodné prát a mýt nádobí v denních hodinách, aby měly solární panely dostatek energie pro ohřev. Čas mytí a praní se dá u lepších modelů předem nastavit.





Nabízíme zpracování analýzy spotřeby energií

zcela NEZÁVAZNĚZDARMA


V čem to spočívá:

  • Po předchozí domluvě se přijedeme podívat na technické vlastnosti vaší nemovitosti ovlivňující spotřebu energií.Pr
  • ověříme spolu s vámi spotřebu elektřiny.
  • Upřesníme si, co tvoří doplňkovou spotřebu energie (např. sezónní elektrické spotřebiče, jako jsou klimatizace, čerpadla u bazénů apod.).
  • Během schůzky vám také rádi odpovíme na vše, co by vás ohledně fotovoltaické elektrárny zajímalo.



Výsledkem analýzy je technický a ekonomický návrh fotovoltaického systému navrženého přímo k vaší spotřebě elektrické energie.  




Tip: Pokud se chystáte dům stavět nebo rekonstruovat, vyberte si odborníky na Firmy.cz.


 nezávazná poptávka