Jak spočítat roční spotřebu elektřiny

Roční spotřeba elektřiny je klíčovým faktorem pro plánování a správu domácích financí případným ekonomickým řešením v podobě fotovoltaické elektrárny. Pokud víme, kolik elektřiny spotřebujeme průměrně za rok, můžeme lépe odhadnout náklady na energii a efektivněji hospodařit s elektřinou. Zde se dozvíte, jak jednoduše spočítat průměrnou roční spotřebu elektřiny.


Krok 1: Zjistěte aktuální cenu elektřiny

Prvním krokem je zjistit aktuální cenu elektřiny, kterou platíte. Cena elektřiny se obvykle udává v Kč za kilowatthodinu (kWh). Pokud neznáte svou cenu, můžete se podívat na fakturu od dodavatele energie nebo kontaktovat svého poskytovatele. V roce 2024 je průměrná částka 3,40 Kč za kWh.


Krok 2: Zjistěte průměrnou spotřebu elektřiny za měsíc

Následujícím krokem je zjistit průměrnou spotřebu elektřiny za měsíc. To můžete udělat tak, že si zkontrolujete staré faktury od dodavatele energie nebo použijete chytrý elektroměr, který vám poskytne přesnější údaje o spotřebě.


Krok 3: Vypočítejte průměrnou roční spotřebu elektřiny

Průměrnou roční spotřebu elektřiny můžete vypočítat následujícím způsobem:

Zjistěte průměrnou spotřebu elektřiny za měsíc: Pokud máte průměrnou spotřebu elektřiny za měsíc, vynásobte tuto hodnotu počtem měsíců v roce. Například, pokud průměrně spotřebujete 300 kWh elektřiny za měsíc a je 12 měsíců v roce, pak je vaše průměrná roční spotřeba 300 kWh/měsíc × 12 měsíců = 3600 kWh/rok.

Vypočítejte náklady na elektřinu za rok: Poté vynásobte průměrnou roční spotřebu elektřiny cenou za kWh elektřiny. Například, pokud je vaše průměrná roční spotřeba elektřiny 3600 kWh/rok a cena elektřiny je 3,40 Kč/kWh, pak jsou vaše roční náklady na elektřinu 3600 kWh/rok × 3,40 Kč/kWh = 12 240 Kč/rok.


Jestliže se vám nedaří získat výše zmíněné údaje, využijte tabulku pro orientační výpočet roční spotřeby domácnosti:

POLOŽKAPRŮMĚRNÁ ROČNÍ SPOTŘEBA*PRŮMĚRNÉ ROČNÍ VÝDAJE**
Spotřebiče a osvětlení1 100 kWh/osoba3 740 Kč
Vaření200 kWh/osoba680 Kč
Ohřev vody elektřinou1 000 kWh/osoba3 400 Kč
Vytápění elektřinou110 kWh/mplochy bytu/domu374 Kč/mplochy bytu/domu

*Hodnoty jsou pouze orientační.
**Cena je dle průměrné spotřeby platné od ledna 2024 (tj 3,40 Kč/mWh)


Proč je dobré znát svou roční spotřebu v návaznosti na FVE

Znát svou roční spotřebu elektřiny je klíčové při rozhodování u pořízení fotovoltaické elektrárny z několika důvodů.

  1. Umožňuje vám odhadnout velikost a výkon solárního systému potřebný k pokrytí vaší spotřeby. To vám pomáhá optimalizovat investici a zajistit, že solární panelový systém bude dostatečně účinný.
  2. Znalost roční spotřeby také umožňuje přesněji odhadnout návratnost investice do solárních panelů a zhodnotit jejich ekonomickou výhodnost v dlouhodobém horizontu.
  3. S vědomím roční spotřeby můžete lépe plánovat a řídit svou energetickou spotřebu, což může vést ke snížení nákladů na elektřinu a k udržitelnějšímu životnímu stylu.


Spočítat průměrnou roční spotřebu elektřiny je klíčovým krokem pro efektivní správu domácích financí a plánování rozpočtu. S tímto jednoduchým postupem můžete získat lepší přehled o tom, kolik elektřiny spotřebujete a kolik za ni platíte každý rok.