Jak funguje fotovoltaika na rodinném domě?

Domácí solární elektrárna představuje inovativní a účinné řešení, jak se oprostit od závislosti na velkododavatelích a vyhnout se skokovému navyšování cen za elektřinu. Jak solární panely fungují? A proč nastává vhodný čas na investici, pokud zvažujete instalaci fotovoltaiky také na svém obydlí?


Obliba fotovoltaických systémů v posledních letech prudce stoupá i v našich končinách. Vyplývá to i ze statistika Solární asociace, podle nichž bylo v Česku jen za rok 2022 připojeno k sítí 33 760 solárních elektráren.

Důvodem je celá řada výhod, které fotovoltaiky přináší: nezávislost na elektrárenských firmách, finanční úsporu, šetrný přístup k životnímu prostředí nebo možnost získání dotačního příspěvku.




Princip fotovoltaiky aneb Jak zařízení funguje?

Solární elektrárna, někdy také nazývána fotovoltaická elektrárna (nebo zkráceně jen „fotovoltaika“) funguje na principu solárního systému – přeměňuje sluneční záření na elektrickou energii. Tento proces přeměny běžně označujeme jako fotovoltaický jev.

 

Z čeho se skládá domácí fotovoltaika?


Domácí fotovoltaika bývá připojena na distribuční síť, do které je možné odvádět přebytky elektřiny nebo ji využívat jako záložní zdroj energie během zimy. V tomto období bývají podmínky pro získávání sluneční energie ztížené kvůli kratším dnům a menšímu množství slunečního záření.

VÍTE, ŽE… Systémy, které nejsou připojeny k distribuční sítí, se nazývají ostrovní systémy? Svůj název získaly podle trosečníka Robinsona Crusoa, který také spotřeboval pouze to, co si sám obstaral.


Domácí fotovoltaiku tvoří tři základní prvky:

  • Fotovoltaické panely
  • Střídač
  • Baterie


 

1. Fotovoltaické panely

Panely jsou základní součástí fotovoltaické elektrárny. (Ne)kvalitní panely do značné míry rozhodnou o tom, kolik elektřiny dokážete vyrobit a za jak dlouho se vám počáteční investice vrátí.

Fotovoltaické panely se skládají z fotovoltaických článků – polovodičových diod, které jsou navzájem propojeny. V přední části jsou panely zasazeny do odolného hliníkového rámu a kryté silným sklem. V zadní části panelů se nachází krycí fólie a konektor, který umožňuje spojení s dalšími částmi fotovoltaické elektrárny.

Základem námi realizovaných fotovoltaických elektráren jsou vysoce účinné solární panely od renomovaného německého výrobce München Energieprodukte GmbH. Tyto modely panelů nabízí vynikající výkon i při nízkém osvitu a účinnost až 20,3 %. Proto jsou skvělou volbou pro výstavbu menších fotovoltaických elektráren, které jsou výhodné zejména pro vlastníky menších nemovitostí.

 

2. Střídač

Jakmile fotovoltaické panely zachytí sluneční záření, přeměňují jej na stejnosměrný proud. Střídač neboli měnič pak převádí proud na tzv. střídavý proud nízkého napětí (230 V nebo 400 V), kterým v domácnosti napájíte spotřebiče připojené do elektrické sítě.

Střídače se obvykle instalují ve vnitřních prostorách domu, například v garáži, technické místnosti nebo ve sklepě. Standardní modely jsou velké asi jako nástěnná lékárnička.

VÍTE, ŽE… střídače bývají nazývány „srdcem“ fotovoltaické elektrárny? Výkonovou třídu střídače je nutné volit podle toho, jak je domácí solární elektrárna nadimenzována. S výběrem se obraťte na profesionály, kteří navrhnou nejlepší řešení pro vaši stavbu.

 

3. Baterie pro fotovoltaickou elektrárnu

Pokud fotovoltaická elektrárna vyrobí větší množství elektřiny, odtečou přebytky do distribuční sítě nebo do baterie, která slouží jako „zásobárna“ elektrické energie na horší časy.

Obecně je lepší přebytky zužitkovat ve vlastní domácnosti, než je prodávat do distribuční sítě. Zde totiž nabízíte elektřinu za tržní ceny, zatímco nákupní ceny elektřiny pro domácnosti jsou mnohonásobně vyšší.

O tom, jaké druhy baterií existují a jak uvažovat při jejich výběru, jsme psali ve starším článku.

 

Cena fotovoltaiky


Chcete si udělat lepší představu o tom, na kolik vás výstavba domácí solární elektrárny vyjde? Nahlédněte do naší nabídky FVE sestav a vyberte si řešení, které bude vhodné pro vaši domácnost.




Výkon domácí fotovoltaické elektrárny

Cena za fotovoltaickou elektrárnu se bude lišit podle toho, kolik elektřiny budete chtít pro svůj dům vyprodukovat..


VÍTE, ŽE… na pořízení domácí solární elektrárny můžete nyní získat dotaci z programu Nová zelená úsporám? Od září 2023 máte navíc šanci získat ještě výhodnější podmínky pro získání finančního příspěvku. Budete-li chtít o příspěvek zažádat, spojte se s námi. Všechny náležitosti obstaráme za vás.

 

Výhody fotovoltaické elektrárny v domácnosti


Energii z fotovoltaické elektrárny můžete doma využívat nejrůznějšími způsoby. Využijete ji například pro tyto účely:


  • Provoz spotřebičů – užívejte si výdobytků moderní technologie na maximum. S fotovoltaickou elektrárnou si zajistíte dostatek elektřiny pro chod televize, pračky i ledničky.
  • Ohřev vody – ohřejte si vodu v domácnosti nebo ve venkovním bazénu. S domácí solární elektrárnou je to snadné.
  • Vytápění – potřebujete vytopit interiér nebo prostory ve skleníku? Fotovoltaická elektrárna vám zajistí potřebný zdroj energie i pro náročnější období.
  • Bezpečnostní systémy – s fotovoltaikou máte svůj majetek pod kontrolou, i když zrovna trávíte čas na míle daleko od domova.



Nejčastější dotazy k fotovoltaické elektrárně

Závěrem přinášíme seznam nejčastějších otázek, se kterými se na nás při pořizování domácí fotovoltaiky obracíte.

 

1. Jaká je standardní životnost solárních panelů?

Na námi dodávané fotovoltaické panely poskytujeme 25letou záruku. Během tohoto období by neměl garantovaný výkon pod 80 %. Celková životnost panelů bývá mnohem delší.

 

2. Kolik času si vyžaduje proces realizace elektrárny?

Nejnáročnější je počáteční fáze realizace – vyřízení potřebné administrativy, které může trvat několik týdnů. Nezbytné kroky však vyřídíme za vás, takže s nimi nestrávíte ani minutu navíc.

Samotná instalace fotovoltaické elektrárny na střechu domu trvá obvykle 2–5 týdnů a probíhá v předem dohodnutém termínu.

 

3. Je nutné panely čistit nebo je jiným způsobem udržovat?

Panely jsou přirozeně omývány dešťovou vodou, proto je nemusíte omývat. Díky hladkému povrchu se na nich neudrží ani sníh. Výjimkou jsou panely, které jsou nainstalovány rovně. U těchto modelů je pravidelná údržba nutná.

 

Chcete si pořídit fotovoltaickou elektrárnu i na svůj dům?


Neztrácejte čas administrativou a náročným výběrem vhodného systému. Svěřte svou vizi do našich rukou.


Návrh projektu vám vypracujeme zdarma. Na trhu působíme již více než 19 let a máme za sebou 10 000+ instalací fotovoltaických elektráren na rodinné domy. Přesvědčte se sami.



nezávazná poptávka