Vše co potřebujete vědět o fotovoltaice

Fotovoltaika je technologie, která umožňuje přeměnu sluneční energie na elektrickou energii. Jednou z forem fotovoltaiky jsou fotovoltaické elektrárny (FVE), které využívají fotovoltaické panely k získávání energie ze slunečního záření.


bce-fve-vse-o-fve













FVE a fotovoltaické elektrárny

Instalace fotovoltaických panelů je klíčovým prvkem fotovoltaické elektrárny. Panelový systém je umístěn na střeše budovy nebo na zemi a slouží k zachycení sluneční energie a přeměně na elektrickou energii. 


Instalace fotovoltaických panelů

Životnost fotovoltaických elektráren je obvykle minimálně 25 let. Během této doby mohou poskytovat udržitelný zdroj energie a přinést finanční úspory díky výrobě vlastní elektřiny, zejména pro majitelům rodinných domů.


Životnost fotovoltaických elektráren

Výhody nové zelené úspory spočívají v možnosti využití obnovitelné energie, snížení spotřeby elektrické energie z distribuční sítě a finančních výhodách v rámci programu nová zelená úsporám.


Dotace a financování

Při získání dotace pro fotovoltaickou elektrárnu je důležité splnit podmínky dané poskytovatelem finančních prostředků. Dotace mohou pokrýt část nákladů spojených s instalací solárních panelů nebo jiných prvků fotovoltaické elektrárny. Jedná se o podporu ze strany státu či jiných institucí s cílem podpořit využití obnovitelných zdrojů energie.


bce-fve-dotace-nzu

















Získání dotace pro fotovoltaickou elektrárnu

Pro získání dotace je nutné doložit potřebné dokumenty a projekční či realizační plány fotovoltaické elektrárny. Poskytovatel dotace posoudí žádost a rozhodne o jejím schválení na základě splnění stanovených kritérií a dostupných finančních prostředků.


Program nová zelená úspora a jeho využití

Program nová zelená úspora je iniciativa zaměřená na podporu udržitelných energetických řešení v domácnostech i ve firmách. Možnosti využití tohoto programu zahrnují například dotace na pořízení fotovoltaických elektráren či podporu akumulace energie do vody pro ohřev teplé vody v bojleru elektrickém nebo kombinovaném.


Distribuční možnosti elektrické energie

Kromě vlastní výroby elektřiny pomocí fotovoltaické elektrárny lze také využít distribuční možnosti elektrické energie. To může zahrnovat prodej přebytečné vyrobené energie z fotovoltaických panelů zpět do elektrické sítě nebo akumulaci energie pro pozdější využití v době výpadku sítě.


Instalace a údržba


Při instalaci fotovoltaických panelů je důležité zohlednit akumulaci energie a správnou volbu baterií pro optimalizaci výkonu fotovoltaické elektrárny. Akumulace energie umožňuje ukládat přebytečně vyrobenou energii pro pozdější využití, což zvyšuje efektivitu celého systému. Baterie slouží k uchování a následnému uvolnění elektrické energie dle potřeby. Je důležité vybrat baterie s dostatečnou kapacitou a životností, aby zajistily spolehlivý chod fotovoltaické elektrárny.


Optimální orientace střechy pro solární panely

Při instalaci fotovoltaických panelů je klíčové zvolit optimální orientaci střechy pro maximální záchyt sluneční energie. Správná orientace panelů může významně ovlivnit výkon fotovoltaické elektrárny. Nejlepší orientace je obvykle směrem na jih, ale je důležité zvážit i další faktory, jako je naklonění panelů nebo stínění okolními objekty, aby byl dosažen co nejlepší výkon a efektivita.


Distribuční síť a možnosti při výpadku energie

Připojení k distribuční síti je důležitým prvkem fotovoltaické elektrárny. V případě výpadku energie z distribuční sítě mohou být využity různé možnosti, jako je akumulace energie do baterií nebo přepnutí na alternativní zdroje energie. Distribuční síť poskytuje spolehlivé napájení v době, kdy fotovoltaická elektrárna nedokáže dodávat dostatečnou energii, a zajišťuje tak nepřetržitý chod elektrických zařízení.


bce-panely-penb















Úspora energie a ohřev vody

Ohřev vody pomocí fotovoltaiky je moderním řešením pro snižování spotřeby energie v domácnosti. Fotovoltaické panely mohou být využity k ohřevu teplé vody pro domácnost, což přináší úsporu nákladů spojených s tradičním ohřevem vody. Tento způsob ohřevu je ekologický, udržitelný a šetrný k životnímu prostředí.


Možnosti změny stávajícího ohřevu vody

Pro ty, kteří již mají stávající zásobník teplé vody, existují možnosti změny na modernější a efektivnější systém ohřevu vody s využitím fotovoltaiky. Výměna stávajícího bojleru elektrického nebo kombinovaného za nový systém s fotovoltaickými panely může přinést úspory v provozních nákladech a současně snížit ekologickou stopu domácnosti.


Nejčastější otázky týkající se fotovoltaických panelů

Při zvažování instalace fotovoltaických panelů se často objevují otázky týkající se jejich účinnosti, návratnosti investice nebo údržby. Mezi nejčastější otázky patří například jak dlouho trvá instalace, jaká je životnost panelů nebo jaké jsou možnosti financování. Odpovědi na tyto otázky jsou důležité pro správné rozhodnutí ohledně využití fotovoltaiky v domácnosti či podniku, přičemž se mělo by se ale jednat o evaluaci spotřeby energie.




ČASTO KLADENÉ OTÁZKY


Q: Jak získat dotaci na pořízení fotovoltaické elektrárny?

A: Dotaci na pořízení fotovoltaické elektrárny můžete získat prostřednictvím programu nová zelená úsporám, což je výhodné zejména pro majitelům rozestavěných novostaveb. Postup získání dotace ovlivňuje především vyřizování administrativy a celkovou délku procesu, která se může pohybovat v řádech několika týdnů až měsíců.


Q: Je možné při výpadku sítě využívat energii z fotovoltaické elektrárny?

A: Ano, je to možné, ale pouze pokud máte instalovány baterie pro akumulaci energie. Tyto baterie vám umožní využívat uloženou elektrickou energii i při výpadku sítě, což je ideální pro napájení spotřebičů jako je bojler elektrický nebo kombinovaný.


Q: Kolik stojí instalaci fotovoltaických panelů?

A: Cena instalace fotovoltaických panelů závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti systému, typu použitých panelů a náročnosti instalace. Pro přesnou cenovou nabídku je vhodné požádat přímo dodavatele.


Q: Jak dlouho trvá instalace FVE panelů?

A: Celková délka procesu instalace FVE panelů ovlivňuje především vyřizování administrativy a může se pohybovat od několika týdnů až po několik měsíců, v závislosti na konkrétních podmínkách.


Q: Jaká je životnost fotovoltaických panelů a dostupná záruka?

A: Většině fotovoltaických panelů poskytujeme 25 let záruku na garantovaný výkon. Celková životnost panelů může být mnohem delší, často přesahuje 30 let.


Q: Jak převést energii do vody a měnit stávající bojler?

A: Energie z fotovoltaické elektrárny může být využívána pro akumulaci energie do vody s využitím stávajícího zásobníka teplé vody nebo instalací nového. Důležité je, aby byl bojler vhodně dimenzován pro vaše potřeby a kompatibilní s FVE systémem.


Q: Jaké jsou hlavní výhody instalace FVE?

A: Hlavní výhody zahrnují snížení spotřeby energie z tradičních zdrojů, možnost využití dotací, samostatná výroba elektrické energie a snížení emisí CO2. Instalace FVE také zvyšuje hodnotu nemovitosti.


Q: Může být fotovoltaická elektrárna instalována na všechny druhy střešních krytin?

A: Fotovoltaické elektrárny lze instalovat na většinu typů střech, avšak některé materiály mohou vyžadovat specifické upevňovací systémy. Důležité je zohlednit náročné přírodní podmínky a volit odpovídající typ krytiny s ohledem na majitelům rodinných domů a dokončených staveb.




 MÁM ZÁJEM  


Zajistíme pro Vás maximum

  • NAŠE ZKUŠENOSTI A HISTORIE
    NAŠE ZKUŠENOSTI A HISTORIE
    Návrhy a realizacemi domácích solárních elektráren se zabýváme už od roku 2005. A rozhodně nekončíme.
  • ZAJISTÍME CELÝ PROCES NA KLÍČ
    ZAJISTÍME CELÝ PROCES NA KLÍČ
    Nemusíte se o nic starat. Komunikaci s úřady, vyřízení dotace, povolení, projekt a kompletní instalaci zajistíme my.
  • ZÍSKÁNÍ DOTACE BEZ RIZIKA
    ZÍSKÁNÍ DOTACE BEZ RIZIKA
    Pokud by na zpracovaný projekt elektrárny nebyla úřadem uznána dotace, zpracování projektu u nás neplatíte.
  • PŮSOBÍME PO CELÉ ČESKÉ REPUBLICE
    PŮSOBÍME PO CELÉ ČESKÉ REPUBLICE
    Jsme jedna z firem s nejdelší historií realizací fotovoltaických elektráren v naší zemi. Montáž a instalace provádíme po celé ČR.

Naši spokojení zákazníci napsali

Na trhu s fotovoltaickými elektrárnami jsme od roku 2005. Za 19 let jsme zprovoznili přes 10 000 FVE elektráren především na rodinných domech. Naši zákazníci o tom ví své a někteří se o zkušeností podělili. Vážíme si přízně.

  • Martin Burian

    Martin Burian

    Jihomoravský kraj

    Smekám. Přiznávám, že jsem byl nervózní, ale výsledek mluví za vše. K tomu tak fajn lidi. Výzvy jako 60 metrů kabelu ze stodoly na dům, nebo rozvodná skříň bez popisů,... ukáží charakter člověka. Postavili se ke všemu profesionálně a poradili si nad mé očekávání. Děkuji a přeji Vám do života vše dobré.

  • David Rupp

    David Rupp

    Jihomoravský kraj

    Mohu vyjádřit svoji spokojenost. Na všem jsem se se zaměstnanci společnosti bc engineering s.r.o. domluvil včetně optimálního řešení. Vše proběhlo v domluvených termínech a kvalitně. Bylo zřejmé, že jsou odborně zdatní. První platba po schválení dotace. Dotace byla vyřízena a peníze zaslány v termínu.

  • Jan Téra

    Jan Téra

    Královohradecký kraj

    Se společností bc engineering s.r.o. máme dobrou zkušenost. Od zadání poptávky, sestavení nabídky, administrací projektu až po realizaci. Časové i funkční plnění - V POŘÁDKU - nyní čekáme již jenom na výplatu státní dotace.

  • Helena Maierová

    Helena Maierová

    Olomoucký kraj

    Firmu bce můžeme jen doporučit. Zadání dodávky, administrace, žádost o dotaci a souhlas k instalaci od distributora – to vše zařizoval p. Řezník a p. Kalinová a další vstřícně a profesionálně. Zálohu placena až po schválení dotace, doplatek po dokončení akce. Realizaci montérů a elektrikářů byla rychlá.

  • Jakube „Ebe“

    Jakube „Ebe“

    Středočeská kraj

    S firmou jsem velice spokojen, instalovali FVE pro moji maminku. Domluva s panem Řezníkem, jejich obchodním zástupcem, byla věcná, přesná a odborná. Na čem jsem se domluvili, tak se stalo. Vše vysvětlil a pomohl. Instalační parta úplně super máma byla nadšená.

  • Petr Holzer

    Petr Holzer

    Kraj Vysočina

    Výběr firmy bce pro realizaci FVE byla zdařilá volbu. Komunikace, nabídka, smlouva i připojení bez komplikací. Během pěti měsíců bylo vše vyřízené včetně připojení. Montéři i elektrikáři byli zkušení a profesionální. Kladně hodnotím kvalitu komponentů. Firmu bce doporučuji i díky dlouholetého působení na trhu.

  • Marek Gil

    Marek Gil

    Moravskoslezský kraj

    Profesionální přístup počínaje nabídkovým řízením, obhlídkou místa, naplánováním realizace, dodržením smluvených podmínek včetně termínů, dodání dokumentace a vstřícné, bezproblémové komunikace. Instalace FVE proběhla v domluvených termínech, bez posunů.
    Realizační tým byl zcela samostatný, sehraný, s instalací si poradil velmi dobře a v rekordním čase.  

  • Jiří Řehák

    Jiří Řehák

    Pardubický kraj 

    Dobrý den, vše proběhlo v pořádku bez komplikací a v termínu. Vše funguje jak má. Musím vyzdvihnout elektromontážní partu která si perfektně poradila s vedením kabelů uvnitř domu. BCE DOPORUČUJI.