Jak efektivně využít fotovoltaiku pro ohřev vody v bojleru a ušetřit energii?

Fotovoltaický ohřev vody je skvělým způsobem, jak snížit náklady na ohřev vody a přispět k ochraně životního prostředí. Díky fotovoltaickým panelům lze využít energii slunce k ohřevu vody v bojleru. 


bce-fve-bojler





















Fotovoltaický ohřev vody


Jak funguje ohřev vody?

Solární ohřev vody je založen na využití sluneční energie k ohřevu teplé vody. Solární kolektor absorbuje sluneční záření a přeměňuje ho na teplo, které je následně předáváno vodě v bojleru, zatímco fotovoltaické panely mohou generovat elektrickou energii pro další ohřev TUV. Tím dochází k ohřevu vody pomocí sluneční energie.


Solární kolektor

Solární kolektor je klíčovou součástí efektivního systému pro ohřev teplé vody pomocí fotovoltaických panelů. Jedná se o zařízení, které sbírá sluneční záření a přeměňuje ho na teplo. Toto teplo je následně využito k ohřevu vody, která je skladována v bojleru. Čím více solárních panelů je nainstalováno, tím efektivněji lze využít solární energie k ohřevu vody v bojleru.


Jak vybrat vhodný bojler?


Kolik panelů budu potřebovat k ohřátí vody?

Při výběru počtu panelů pro ohřev vody je důležité zohlednit spotřebu teplé vody v domácnosti. Čím vyšší spotřeba, tím více solárních panelů bude zapotřebí k efektivnímu ohřevu vody v bojleru. Doporučuje se konzultovat s odborníkem, který zhodnotí energetické potřeby a navrhne optimální počet panelů pro vaši situaci.


Jak velký bojler pro fotovoltaiku?

Velikost bojleru pro fotovoltaický ohřev vody závisí na objemu vody, který potřebujete ohřát. Průměrná velikost bojleru se pohybuje kolem 100-200 litrů vody. Je důležité zvolit bojler s dostatečným objemem, aby pokryl potřeby teplé vody v domácnosti a zároveň umožnil efektivní využití energie z fotovoltaických panelů.


Jaký je minimální objem bojleru?

Minimální objem bojleru pro fotovoltaický ohřev vody závisí na počtu členů domácnosti a jejich spotřebě teplé vody. Obecně se doporučuje zvolit bojler s minimálním objemem kolem 100 litrů, což je dostačující pro menší domácnosti. Při výběru velikosti bojleru pro ohřev teplé vody je nutné zohlednit i možnost budoucího zvýšení spotřeby teplé vody a zajistit dostatečnou rezervu pro pokrytí potřeb v budoucnosti s ohledem na efektivitu ohřívání pomocí fotovoltaických panelů.



Jak připravit dům na instalaci FV elektrárny?


Potřeba stavebního povolení na montáž FVE závisí na konkrétních podmínkách v místě instalace. Obecně platí, že pro menší instalace může být povolení nezbytné, zatímco pro jiné případy může být montáž prováděna bez něj. Je důležité kontaktovat místní stavební úřad a zjistit podmínky pro instalaci FV elektrárny.


bce-fve-instalace


















Jak správně vybrat solární kolektor?

Při výběru solárního kolektoru je důležité zohlednit parametry jako velikost, účinnost a typ kolektoru, včetně integrace MPPT pro optimalizaci výkonu fotovoltaických panelů. Existují různé typy solárních kolektorů, jako jsou ploché panelové kolektory nebo vakové kolektory. Je důležité vybrat kolektor, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám ohřevu vody, podmínkám instalace a je kompatibilní s fotovoltaickým systémem. Při správném výběru a instalaci solárního kolektoru a fotovoltaických panelů lze dosáhnout efektivního ohřevu teplé vody a zvýšit návratnost investice do fotovoltaiky.


Je výhodnější fotovoltaický nebo termický ohřev vody?

Rozhodnutí mezi fotovoltaickým a termickým ohřevem vody závisí na konkrétních potřebách a podmínkách uživatele. Fotovoltaický ohřev využívá energii ze slunce k přeměně na elektrickou energii, která pak může být využita pro ohřev vody. Na druhé straně termický ohřev využívá přímo sluneční energii k ohřevu vody pomocí solárních kolektorů. Každá metoda má své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit konkrétní situaci a preference při výběru mezi fotovoltaickým a termickým ohřevem vody.


bce-fve-dotace-nzu

















Možnost čerpání dotace?

Pro některé instalace fotovoltaických systémů je možné využít různé dotace a finanční podpory. Existuje řada programů a podpor, které mohou pomoci snížit náklady spojené s instalací fotovoltaického systému a zvýšit tak návratnost investice. Mezi možné formy podpory patří například dotace na obnovitelné zdroje energie, zelené úsporám nebo programy nová zelená úsporám. Je vhodné se informovat o aktuálních možnostech dotací a podpor, které mohou být dostupné pro instalaci fotovoltaické elektrárny pro ohřev vody a další účely.




 MÁM ZÁJEM 


Zajistíme pro Vás maximum

  • NAŠE ZKUŠENOSTI A HISTORIE
    NAŠE ZKUŠENOSTI A HISTORIE
    Návrhy a realizacemi domácích solárních elektráren se zabýváme už od roku 2005. A rozhodně nekončíme.
  • ZAJISTÍME CELÝ PROCES NA KLÍČ
    ZAJISTÍME CELÝ PROCES NA KLÍČ
    Nemusíte se o nic starat. Komunikaci s úřady, vyřízení dotace, povolení, projekt a kompletní instalaci zajistíme my.
  • ZÍSKÁNÍ DOTACE BEZ RIZIKA
    ZÍSKÁNÍ DOTACE BEZ RIZIKA
    Pokud by na zpracovaný projekt elektrárny nebyla úřadem uznána dotace, zpracování projektu u nás neplatíte.
  • PŮSOBÍME PO CELÉ ČESKÉ REPUBLICE
    PŮSOBÍME PO CELÉ ČESKÉ REPUBLICE
    Jsme jedna z firem s nejdelší historií realizací fotovoltaických elektráren v naší zemi. Montáž a instalace provádíme po celé ČR.

Naši spokojení zákazníci napsali

Na trhu s fotovoltaickými elektrárnami jsme od roku 2005. Za 19 let jsme zprovoznili přes 10 000 FVE elektráren především na rodinných domech. Naši zákazníci o tom ví své a někteří se o zkušeností podělili. Vážíme si přízně.

  • Martin Burian

    Martin Burian

    Jihomoravský kraj

    Smekám. Přiznávám, že jsem byl nervózní, ale výsledek mluví za vše. K tomu tak fajn lidi. Výzvy jako 60 metrů kabelu ze stodoly na dům, nebo rozvodná skříň bez popisů,... ukáží charakter člověka. Postavili se ke všemu profesionálně a poradili si nad mé očekávání. Děkuji a přeji Vám do života vše dobré.

  • David Rupp

    David Rupp

    Jihomoravský kraj

    Mohu vyjádřit svoji spokojenost. Na všem jsem se se zaměstnanci společnosti bc engineering s.r.o. domluvil včetně optimálního řešení. Vše proběhlo v domluvených termínech a kvalitně. Bylo zřejmé, že jsou odborně zdatní. První platba po schválení dotace. Dotace byla vyřízena a peníze zaslány v termínu.

  • Jan Téra

    Jan Téra

    Královohradecký kraj

    Se společností bc engineering s.r.o. máme dobrou zkušenost. Od zadání poptávky, sestavení nabídky, administrací projektu až po realizaci. Časové i funkční plnění - V POŘÁDKU - nyní čekáme již jenom na výplatu státní dotace.

  • Helena Maierová

    Helena Maierová

    Olomoucký kraj

    Firmu bce můžeme jen doporučit. Zadání dodávky, administrace, žádost o dotaci a souhlas k instalaci od distributora – to vše zařizoval p. Řezník a p. Kalinová a další vstřícně a profesionálně. Zálohu placena až po schválení dotace, doplatek po dokončení akce. Realizaci montérů a elektrikářů byla rychlá.

  • Jakube „Ebe“

    Jakube „Ebe“

    Středočeská kraj

    S firmou jsem velice spokojen, instalovali FVE pro moji maminku. Domluva s panem Řezníkem, jejich obchodním zástupcem, byla věcná, přesná a odborná. Na čem jsem se domluvili, tak se stalo. Vše vysvětlil a pomohl. Instalační parta úplně super máma byla nadšená.

  • Petr Holzer

    Petr Holzer

    Kraj Vysočina

    Výběr firmy bce pro realizaci FVE byla zdařilá volbu. Komunikace, nabídka, smlouva i připojení bez komplikací. Během pěti měsíců bylo vše vyřízené včetně připojení. Montéři i elektrikáři byli zkušení a profesionální. Kladně hodnotím kvalitu komponentů. Firmu bce doporučuji i díky dlouholetého působení na trhu.

  • Marek Gil

    Marek Gil

    Moravskoslezský kraj

    Profesionální přístup počínaje nabídkovým řízením, obhlídkou místa, naplánováním realizace, dodržením smluvených podmínek včetně termínů, dodání dokumentace a vstřícné, bezproblémové komunikace. Instalace FVE proběhla v domluvených termínech, bez posunů.
    Realizační tým byl zcela samostatný, sehraný, s instalací si poradil velmi dobře a v rekordním čase.  

  • Jiří Řehák

    Jiří Řehák

    Pardubický kraj 

    Dobrý den, vše proběhlo v pořádku bez komplikací a v termínu. Vše funguje jak má. Musím vyzdvihnout elektromontážní partu která si perfektně poradila s vedením kabelů uvnitř domu. BCE DOPORUČUJI.